Üdvözöljük a Ménfőcsanaki Óvoda Honlapján

„Csak a sokat és jól játszó kisgyerek tud majd jól és elmélyülten gondolkozni.” - Vekerdy Tamás

menfocsanakiovi@gmkgyor.hu - 06-96/449-297

Ménfőcsanaki Óvodáért Alapítvány - Duna Takarék: 58600300-11227364

 

Ovitorna

 

Az ovitorna már régóta működik óvodánkban, személy szerint hat éve vezetem. Varga Éva óvodapedagógus vagyok, a Manóvár Tagóvoda, Szivárvány csoportjában dolgozom. Két foglalkozást vezetek csütörtökönként a Világosvár tagóvoda tornaszobájában, keddenként pedig a Gyirmóti tagóvodánkban. 

Nagy örömömre szolgál, hogy minden évben találkozom visszatérő kisgyerekekkel, testvérpárral, fiúval, kislánnyal egyaránt, hiszen a játékos, fejlesztő torna minden korosztálynak /nemtől és korosztálytól függetlenül/ nagyon fontos, hiszen a játékon kívül a mozgás az, ami leginkább meghatározza az óvodai életet. 

A mozgás nem csak az egészséges fejlődés alappillére, hanem egyfajta rendszert, rendszerességet, szabálytudatot is biztosít úgy, hogy ezt a kisgyermek észre sem veszi, ő „csak játszik”. A fejlesztő játékok segítségével örömmel, jókedvvel sajátít el mindent, ami izomzatát, ízületeit megerősíti. Célunk, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást a különböző mozgásfejlesztő eszközökkel, illetve, hogy a futó, labda, ügyességi, kapcsolatteremtő játékokkal fejlesszük képességeiket, készségeiket, egyensúlyérzéküket. A szociális képességek fejlesztése sok-sok játék segítségével történik. A kisgyereket komplexen segítjük ahhoz, hogy később az olvasás, írás, számolás tanulásában ne legyenek nehézségei. 

Milyen gyakorlatokat végzünk konkrétan?

Kúszás, mászás, bukfencezés, labdázás, ugrálás, egyensúlyozás…mindenhez különféle tornaeszközöket használva. 

Fontos, hogy a kisgyermek az óvoda kezdéskor, kiscsoportosként, először ismerje meg az óvoda mindennapjait és szokjon egy kicsit be az óvodai életbe, hisz tudjuk, hogy ez nem mindig zökkenőmentes, nagy próba ez a szülőknek, kisgyerekeknek egyaránt. Tekintettel erre, elsősorban középső és nagycsoportos kisgyerekeknek ajánlom az ovitornát, illetve, ha nagyon szeret mozogni és nem jelent neki problémát egy másik közeg / már nem sír, nem kesereg.../ a második félévben szeretettel várom a foglalkozásaimra. Tapasztalataim szerint a már beszokott kiscsoportosok nagyon lelkesek és igyekvők, örömmel vesznek részt a tornámon. Az év végén, az utolsó alkalommal lehetőséget adok a szülőknek, hogy megnézzék, hogy zajlik egy ilyen foglalkozás, milyen fejlődésen ment keresztül az év folyamán a kisgyerek.