Üdvözöljük a Ménfőcsanaki Óvoda Honlapján

„Csak a sokat és jól játszó kisgyerek tud majd jól és elmélyülten gondolkozni.” - Vekerdy Tamás

menfocsanakiovi@gmkgyor.hu - 06-96/449-297

Ménfőcsanaki Óvodáért Alapítvány - Duna Takarék: 58600300-11227364

 

Hittan

 

Katolikus hittan

Sulczné Lendvai Mária a nevem, a Ménfőcsanaki Óvodában dolgozom, Manóvár Tagóvoda a Maci csoportos óvónőjeként. 

Szülőként miért tarthatjuk fontosnak, hogy gyermekünk hittanra járjon? Talán, leginkább azért, hogy a gyermek egy pozitív életfelfogást és humánus magatartást sajátítson el.

Az óvodai hittan "csak" hitre nevelés, az iskolai az oktatás és hitre nevelés. Minden foglalkozás alapja a másik elfogadására, tiszteletére, szeretetére nevelés és ez által magához a Szeretethez, Istenhez, a Mennyei Atyához juthatnak el a gyermekek, akik még nagyon nyitottak és fogékonyak a természetfelettire. A hittan célja az, hogy alapra tegyenek szert, amire később építve megtalálják a hitet és életük értelmét, annak szépségeit és tudjanak mibe kapaszkodni, ha nehézség éri őket. Számomra ezért is fontos a gyerekek hitre nevelése a mai rohanó világban.

Ezen a foglalkozáson sokat énekelünk, imádkozunk, színezünk és beszélgetünk. A beszélgetések során megismerik a gyerekek a keresztény ünnepeinket, értékeinket. Megismerik Jézus életét, és csodáit. A hittan óra keretében Advent idején elvisszük a kis hittanos ovisainkat a Csanaki templomba, ahol megismerkedhetnek a plébánosunkkal, Ferenc atyával, aki mesél nekik az ünnepről. A foglalkozást a középső és nagycsoportosoknak ajánljuk, mivel ők már érettebbek, fogékonyabbak a témakört érintve.  A hittan foglalkozáson semmi másra nincs szükség, mint magára a kis gyermekre és a jókedvére. Eddigi tapasztalataim, és egyben a gyerekektől és szülőktől kapott visszajelzések alapján, a kis ovisok minden egyes alkalommal nagyon várják a hittant, amit jóhangulat jellemez. Haza sem akarnak menni…

 

Evangélikus hittan

A Ménfőcsanaki Óvodában 2023 őszétől is lehetőség nyílik evangélikus hittan foglalkozásra járnia az óvodás gyermekeknek. A játékos foglalkozásokat Pongráczné Győri Boglárka három gyermekes édesanya, evangélikus lelkész tartja. Az evangélikus óvodai hittan egy különleges lehetőség arra, hogy már egészen piciny korban ismerkedhessenek gyermekeink Isten szeretetével. Az evangélikus identitás része a nyitottság, a közvetlenség és a mély empátia. Ezért is jellemzi az ovis hittanokat sok-sok nevetés, játék, ének, beszélgetés és kreatív foglalkozás. Fontos, hogy a legtöbb alkalmon egy-egy alkotás is szülessen, amit hazavihetnek a hittanosok. 

A 25-30 perces alkalom egyszerre tanítja meg a gyermekeknek az imára kulcsolt kéz különleges mozdulatát, a becsukott szem Istenre figyelő izgalmát, de a közös éneklésen vagy épp az interaktívan előadott bibliai történeteken keresztül az egymásra figyelés fontosságát is! Az evangélikus hittan foglalkozáson való részvétel semmilyen feltételhez nem kötött, szeretettel várjuk azokat a gyermekeket, akik már kellő bátorsággal kilépnek csoportjukból és örömmel vesznek részt egy vidám és izgalmas kalandban!