Üdvözöljük a Ménfőcsanaki Óvoda Honlapján

„Csak a sokat és jól játszó kisgyerek tud majd jól és elmélyülten gondolkozni.” - Vekerdy Tamás

menfocsanakiovi@gmkgyor.hu - 06-96/449-297

Ménfőcsanaki Óvodáért Alapítvány - Duna Takarék: 58600300-11227364

 

Madárgyűrűzés Gyirmóton

Madárgyűrűzés Gyirmóton az Örökös Zöld Óvodában

A Ménfőcsanaki Óvoda Gyirmóti Tagóvodája az „Örökös Zöld Óvoda” címet viseli. Az óvoda különös figyelmet fordít a néphagyományok őrzése mellett a természeti értékek védelmére, megóvására nevelésre, amely szoros összefüggésben van a gyermekek egészségnevelésével. A Gyirmóti Tagóvoda programjába tartozik a madárgyűrűzés eseménye is, amelyet minden év májusában az óvoda udvarán rendeznek meg szakértők segítségével. 

Az idei évben május 5-én, délelőtt került sor erre a jeles eseményre, amelyre több győri óvoda mellett a Ménfőcsanaki Óvoda minden épületének nagycsoportosai is ellátogattak. Sokféle program és rengeteg izgalom várta a gyerekeket a Holt-Rába partján fekvő zöld övezeti, barátságos óvodaudvaron. Először a Gyirmóti Művelődési Házban tartott vetítéssel egybekötött rövid előadás keretében ismerkedhettek meg a gyerekek a Kisalföld élővilágával, valamint a május 10-i Madarak és fák napja keretében választott év madarával (zöld küllő) és fájával (nagylevelű hárs). 

A bemutató után az óvodaudvar árnyékában, a pavilon alatt már várták a szakértők a gyerekeket, és a gyűrűk bemutatása, megtapogatása után egy valódi (helyszínen befogott) széncinege gyűrűzésének is tanúi lehettünk. A gyerekek érdeklődve figyelték a szakemberek beszámolóját és munkáját, szívesen válaszoltak kérdéseikre. 

A gyűrűzés után lehetőségünk adódott a végtelen, rovarok zajától zengő mezőn a vízpart felé sétálni, ahol Ili néni, az óvoda nyugdíjazott pedagógusa bemutatta nekünk a madárhálót, melynek segítségével befogják a gyűrűzni kívánt madarakat. Rövid sétát tettünk ezután a holtág partján, megfigyeltük a minket körülvevő élőlényeket, majd a játszótéren töltöttünk el egy kis időt, mielőtt a buszunk visszaindult volna Ménfőcsanakra.